Bericht De Limburger over We4Kids

Bericht in De Limburger over We4Kids van 14/9/2020 door Paul Dolhain

Harrie Hox is al sinds de oprichting, acht jaar geleden, voorzitter van Stichting We4Kids Afbeelding: Françoise Petersen

“Geld voor meisje van twee jaar, wiens moeder door omstandigheden niet meer voor haar kon zorgen. Een voorschot voor zwemles. Stichting We4Kids doet jaarlijks een tiental donaties. Voorzitter Harry Hox vertelt.’ Harrie Hox is al sinds de oprichting, acht jaar geleden, voorzitter van Stichting We4Kids. „We maken ons sterk voor kinderen, waarvan de ouders onder de armoedegrens leven. Wij willen ze met name daar helpen waar andere instanties niet toereikend zijn. Dat doen we met een financiële bijdrage, maar bijvoorbeeld ook in de vorm van een verzetje.”

Toetsing

We4Kids werkt samen met instanties als de gemeente Sittard-Geleen, de Voedselbank, zorginstellingen en stichting Petje af. „De inkomenstoetsing doen we niet zelf, maar wordt gedaan door de instanties. Zij melden ons als er mensen zijn die tussen wal en schip belanden als ze bijvoorbeeld niet in aanmerking komen voor vergoedingen. Dan gaan wij kijken wat we kunnen doen”, vertelt Hox.

Donaties

Afgelopen week hielp de stichting een meisje van twee, van wie de moeder door omstandigheden niet meer kon zorgen voor haar kind. „Mede door een donatie van serviceclub Kiwanis Sittard hebben we een bedrag kunnen doneren. Ze is nu in goede handen bij haar oma”, weet Hox. „Wij doneren overigens niet aan de personen, maar altijd aan de instanties die zich bij ons melden. Zij zorgen voor de invulling en de verantwoording achteraf. Bij ons moet je niet aankloppen voor een laptop, daar zijn andere instanties voor.

Wensboom

Inkomsten krijgt de stichting veelal van serviceclubs, zoals de Kiwanis en Rotary. „Verder plaatsen we rond kerst altijd een Wensboom op de Markt in Sittard.” Jaarlijks heeft We4Kids zo’n 5.000 tot 10.000 euro te besteden. „We richten ons primair op de Westelijke Mijnstreek.

Regelgeving

De verhalen die ze tegenkomen zijn vaak schrijnend. „Laatst hebben we een moeder en zoon geholpen aan geld voor zwemlessen. Ze vielen buiten de regelgeving van de overheid, omdat ze de factuur vooraf zelf moesten betalen. Bij het indienen van de factuur zouden ze het geld dan teruggestort krijgen. Maar zij konden dat helemaal niet voorschieten, dus hebben wij dat gedaan”, zegt Hox geagiteerd.

Hulp

“We hebben dit jaar ook een gezin tijdens een scheiding geholpen. Ze moesten verhuizen en hadden geen geld voor de inrichting. Hebben we ze via de kringloopwinkel geholpen aan een kastje en een kinderbed en aan potten verf. Of onlangs nog een jonge moeder van 17 jaar. Ze krijgt namelijk pas vanaf 18 jaar bijstandsuitkering, dus zijn we wat tegemoetgekomen.”

De verhalen spreken voor zich en Hox heeft er tientallen. „We bestaan nu acht jaar en jaarlijks helpen we zo’n tien keer. Het heeft heel lang geduurd om aan te sluiten bij betrouwbare stichtingen en instanties die ons naar juiste personen leiden.”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: